Aktuellt

Hur äter finländarna sina mellanmål?

Ungefär 65 % av finländarna menar att de tänker extra mycket på att äta hälsosamt och näringsrikt, medan ca 35 % säger att de fäster ganska liten vikt vid sin kost. Till vilken grupp hör du?

Att äta mellanmål är populärt. Mer än hälften av finländarna äter mellanmål åtminstone några gånger i veckan. Av dessa tillreder ungefär hälften sina mellanmål själva, medan andra hälften hellre använder färdiga mellanmålsprodukter som finns att köpas i butik. 

Planerar du dina mellanmål i förväg? Att vara mån om att äta näringsrikt har samband med hur man planerar sina mellanmål. Endast en av tio finländare planerar sina mellanmål noggrant i förväg. Däremot planerar hälften av dem som uppgett att de är mycket uppmärksamma på näringen i kosten sina mellanmål på förhand.

Energin i ett typiskt mellanmål är cirka 150 kilokalorier. Enligt konsumenterna hör frukt och bär, grönsaker, bröd, produkter ur yoghurthyllan samt nötter, torkade frukter och dylikt till topp 5 av goda och nyttiga mellanmål. Den främsta anledningen till att man väljer att äta mellanmål regelbundet är att det hjälper en att orka till nästa måltid och att hålla blodsockernivån jämn.

Konsumenterna anser att de mest hälsosamma mellanmålen är de som följer de allmänna näringsrekommendationerna och de vars totala näringsinnehåll är bra. Dessutom vill man begränsa intaget av socker, särskilt tillsatt socker. Råvarorna bör vara naturliga och man vill också att mellanmålen ska innehålla fibrer.

Maqus fruktmellanmål: